egipt

Kao što vidite stranice apotelesma se malo mijenjaju i obnavljaju i upgrade-aju pa su još u radnoj fazi... U idućim danima ću vraćati tekstove i pomalo dotjerivati izgled stranica.   
Hvala na strpljenju...!

syB12Zadnjih tjedana se raspravljalo o novoj promjeni državnih praznika, pa je to prilika da se podsjetimo koji su datumi bitni u nastajanju Hrvatske tj. koji bi datumi bili mogući kandidati za natalnu kartu Hrvatske.

 

Ovih se dana o raspravljalo o prazniku Dana državnosti jer je HDZ ponovo vratio praznik Dana državnosti na 30.5. tako da to ponovo postaje HDZ-ovski praznik, a ne nacionalni (što se mene tiče). Dosadašnji Dan državnosti nekog smeta možda zato što je 25.6.91 djelovala ona jedina međustranačka vlada u povijesti Hrvatske, a očito da HDZ-ovci ne podnose da još netko dijeli zasluge za Hrvatsku nezavisnost. Baš jadno. A možda ih nervira što je Dan državnosti preblizu Danu antifašističke borbe i često se spajaju. Ali da ne ulazim previše u političke rasprave ja ću ovdje pogledati moguće datume za Hrvatsku neovisnost s čisto astrološke perspektive.

 

Hrvatska 30.5.1990.Taj novi/stari Dan državnosti je spomen na 30.5.1990., dan formiranja Hrvatskog sabora (parlamenta) nakon prvih višestranačkih izbora. No to se još uvijek zbiva u Jugoslaviji, po jugoslavenskim zakonima i mi smo još uvijek dio SFRJ. Izbori za taj sabor su se održali 22. i 23. travnja 1990, a drugi krug 6. i 7. svibnja. Rekoh, to je bilo po zakonima SFRJ i većinskom sustavu, a sabor je ima 3 vijeća (Društveno-političko vijeće, Vijeće općina, Vijeće udruženog rada). U tom smislu nemamo jedan datum izbora, pa bi logičan datum mogućeg horoskopa Hrvatske bio datum konstituiranja novog višestranačkog Sabora tj. 30.5.1990. Što se vremena tiče nisam našao podatak o vremenu početka te svečane sjednice Sabora. Mislim da se spominjalo kako se sjednica održala popodne, ali nisam siguran...

Većina zemalja uzima neki važan datum ili neki događaj koji je važan u formiranju neke zemlje ili nacije, obično (u novije vrijeme) deklaraciju nezavisnosti za kartu zemlje. To je donekle problem za "starije" zemlje poput Engleske, ili Francuske i dr., kod kojih ti datumi sežu dalje u prošlost. Recimo za Englesku se uzima datum kada je Vilijam Osvajač osvojio Englesku. Tu je čak upitan i sam datum jer se to nije desilo u jednom danu i pitanje je koliko su u dan točni podaci iz tog davnog vremena. No zato se često uzima neki datum iz novije povijesti kada je oformljena nacija ili država ili kada su se desila neke važne promjene. Recimo kod Engleske se uzima i kasniji datum kad su ujedinjeni Engleska, Škotska i Wales u Ujedinjeno kraljevstvo. Ali kod većine zemalja koncept nacije i nacionalnih zemalja je ipak relativno nov. Ranije (u srednjem vijeku) su postojale razne grofovije, kraljevine ili čak gradovi koji su funkcionirali kao nezavisni entiteti - poput talijanskih gradova Venecija, Firenca i dr, ili Britanski otok gdje postoje Engleska, Škotska i Walles koje se ujedinjuju u United Kingdom relativno kasno. Uostalom i Dubrovnik je stoljećima, sve do doba Napoleona funkcionirao kao nezavisna država-grad. Zato se često uzimaju datumi iz novije povijesti kada je utemeljena neka nacija kao entitet. SAD naprimjer uzima svoju deklaraciju nezavisnosti kao datum-horoskop SAD-a. U tom smislu je i osnivanje višestranačkog sabora važan događaj, ali to još nije datum neovisnosti Hrvatske.

 

Hrvatska 25.6.1991.U Hrvatskoj imamo, zapravo rijedak, slučaj da znamo točan dan, pa i sat kada je proglašena neovisnost Hrvatske od Jugoslavije (nakon referenduma i ostalih zakonskih poteza). I to je datum 25.6.1991., u 19:55. Ovo vrijeme je zapravo vrijeme izglasavanja deklaracije u Saboru, i moguće je da je bila koja minuta prije ili poslije. Mogu reći da sam osobno bio u Saboru kada se to dešavalo budući da sam tada radio na Radiju 101 koji je imao direktna javljanja iz Sabora, pa sam kao dio ekipice (obično nas dvoje) bio gotovo na svakom zasjedanju sabora tih godina. Stoga je, što se mene tiče, ovo nesumnjivo ispravan datum i vrijeme. Neke konfuzije su se pojavile zato što je N. Campion u svojoj knjizi Book of World Horoscopes, u kojoj daje moguće razne datume nezavisnosti za skoro sve zemlje svijeta, objavio za Hrvatsku vrijeme 18:10. Imao sam prilike sresti N. Campiona na više konferencija i upozorio sam ga na taj podatak. On mi je rekao kako je to objavio Reuters i zato se drži tog podatka, bez obzira što je razgovarao sa svjedokom iz prve ruke. Donekle ga i razumijem. Ali lako je moguće kako su Reutersovi novinari imali određene "deadline" popodne pa su objavili vrijeme ranije (jer je bilo očigledno kuda stvari idu). Ili je možda nastala neka greška sa vremenskim zonama jer je razlika cca 2 sata, a tada je razlika u odnosu na GMT iznosila 2 sata (zbog ljetnog računanja vremena). Što god da je razlog to je pogrešno vrijeme, a ovo 19:55 jest točnije.

 

Hrvatska 8.10.1991.No moguće je uzeti u obzir još poneki datum. Na tom izglasavanju neovisnosti je istovremeno izglasan i tromjesečni moratorij primjene hrvatske nezavisnosti, i to na zahtjev tadašnje Europske ekonomske zajednice (današnja Europska unija). Stoga se iduća 3 mjeseca nije primjenjivala tj. nije se aktualizirala ta neovisnog sve do 8.10.1991. Tog se dana održala čuvena skupština Sabora u podrumu INE, zato što je prethodnog dana izvršeno bombardiranje Banskih dvora, pa je preventivno skupština održana tajno na sigurnijoj lokaciji. Nedavno je bio dokumentarac o tome gdje se kaže da je sjednica počela u 10 ujutro i kako su svi zastupnici htjeli ponešto reći pa se sjednica razvukla do popodne. Budući da su se neki bojali napada i na sabornike, u 17 sati je sati Šeks preuzeo predsjedanje i ubrzo nakon toga je izglasano to aktiviranje neovisnosti nakon moratorija (tj. prekid svih državnopravnih veza sa SFRJ). Zapravo, od tog dana Hrvatska jest pravno neovisna zemlja. Ja sam ovdje uzeo vrijeme 17:30 jer nisam našao točniji podatak, moguće je da se to desilo i nešto kasnije. Karta je veoma neobična i dobro oslikava trenutak napetosti nakon pokušaja atentata, ne samo na Tuđmana, već i na Mesića (tada predsjednik predsjedništva SFRJ) i na Markovića (tada predsjednik vlade SFRJ).

(Naknadno sam našao podatak da je izglasano oko 19:45 - iz dokumentarne snimke novinara koji se javlja u Dnevnik tog dana..)

Čini mi se da su ova dva datuma najsmisleniji kandidati za horoskop Hrvatske i osobno preferiram onaj 25.6.1991. jer to je zapravo dan naše deklaracije neovisnosti.

No postoji još poneki datum koji bi došao u obzir.

Već sam spomenuo 30.5.1990. kao datum formiranja Sabora nakon prvih višestranačkih izbora.

Još bi se mogao spomenuti 22.12.1990. Kada je donesen Ustav RH, takozvani "božićni ustav" jer je to prvi Ustav RH koji više nije socijalistički i koji je (uz neke promjene) i danas Ustav RH. Izglasavanje Ustava je važan čin konstituiranja neke nacije, pa je zato i taj datum važan i mogao bi se tretirati kao horoskop Hrvatske.

Hrvatska-referendumNo još ozbiljniji kandidat bi bio i datum referenduma o neovisnosti – 19.5.1991. održan je referendum o neovisnosti u kojem su postavljena 2 pitanja:

1. "Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ?"
2. "Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?"

Za prvi odgovor je bilo 93,24% glasača, a izlaznost je bila 83,56%. Taj referendum, uz promjene u ustavu SFRJ iz 1974., bili su ključni razlozi što je međunarodna Badinterova komisija donijela mišljenje da Hrvatska ima pravo na neovisnost. Stoga bi ovaj referendum mogli smatrati nedvosmislenom odlukom hrvatskih građana za neovisnost Hrvatske i pravno utemeljenje za Hrvatsku neovisnost. Uočite vrlo visoke postotke! Pa usporedite sa postocima za ulazak u EU koji su bili tek nešto iznad 50 posto.
Jedino je pitanje koje vrijeme za taj dan uzeti, budući da referendum traje cijeli dan. Moguća opcija je vrijeme kada se zatvaraju birališta (20 sati); ili možda kada se otvaraju birališta (7 ujutro).

Još je jedan mogući datum u igri, a to je 15.1.1992. Tada su zemlje EEC-a tj. današnje EU službeno priznale nezavisnost Hrvatske. Vrijeme je ovdje teško odrediti – možda 0 sati (početak dana) jer odluka EEZ o priznanju postoji od ranije, a s tim datumom je aktivirana, pa početak dana ima smisla kao . Ili možda neko vrijeme kada je prva od zemalja službeno obznanila priznanje. No osobno ne mislim da bi to trebali uzeti kao horoskop Hrvatske. Uostalom par zemalja je i ranije priznalo Hrvatsku (Island, recimo, je bio prvi).

U konačnici moj glas za najlogičniji horoskop Hrvatske je onaj 25.6.1991. u 19:55 (GMT+2, zbog ljetnog vremena) kada je izglasana neovisnost. I drugi mogući datum je 8.10.1991. kada je izglasan prekid svih državnopravnih veza sa SFRJ. Vrijeme oko 17:30.

U slijedećem blogu o tome što nas čeka u slijedećoj godini i ponešto o ovim horoskopima...

 

 

il zod3w400    il zod2h400   il zod1w400