egipt

Kao što vidite stranice apotelesma se malo mijenjaju i obnavljaju i upgrade-aju pa su još u radnoj fazi... U idućim danima ću vraćati tekstove i pomalo dotjerivati izgled stranica.   
Hvala na strpljenju...!

syB12Dolazi jesen sa novim zanimljivostima, pa eto poneko razmišljanje o onome što se dešava na nebu kako bi se malo pripremili za ono što dolazi.

 

Kada pišem o globalnim astrološkim fenomenima obično mi je interesantno kad se događaju neki zanimljivi astrološki fenomeni, a manje me zanima što će se točno desiti. Možemo samo nagađati što bi se točno moglo desiti, no itekako možemo naslutiti trendove ili tipove događaja. To se naročito odnosi na globalne aspekte koji utječu na sve, pa ipak vidimo kako je u isto vrijeme nekima bolje, nekima lošije (isto tako i sa državama). S druge strane nijedan događaj nije izdvojen, svaki događaj je dio niza povezanih događaja kako u ljudskim životima, tako i u životima nacija. Ponekad nam se čini kako postoji događaj koji je početak (ili kraj) nečega poput početka rata u Ukrajini, no i to je zapravo posljedica niza događaja (i faza) od prije. To ne mora značiti da su ti nizovi uvijek uzročno povezani, već da su neki događaji samo oznaka početka jednog mogućeg smjera ili niza zbivanja.
To se odnosi i na astrološke konfiguracije: Neki aspekti su dijelovi većih vremenskih ciklusa a događaji koji se zbivaju unutar određenih faza ciklusa djeluju kao da uzrokuju nešto a zapravo su samo jedna moguća manifestacija tog ciklusa od mnogo ranije. Naprimjer, ranije sam pisao o ciklusu Saturna i Urana koji je imao svoja 3 egzaktna aspekta 2021. kada se naizgled nije ništa bitno dešavalo (osim borbe s Covidom i popratnim zbivanjima) no nakon napada Rusije na Ukrajinu odjednom shvaćamo kako se mnogo toga zbivalo a da to nismo ni primjećivali. I kad to stavimo u kontekst cijelog ciklusa onda nam stvari mogu biti malo jasnije.

I taman kad sam mislio kako bi se astrološki stvari mogle smirivati, mnogo se toga se zapravo zakompliciralo tj. počelo manifestirati. Ne samo rat, nego prije svega ekonomska preslagivanja (inflacija, recesija itd.). Nisam to očekivao ove godine (ili točnije očekivao sam tako nešto već u prethodnoj godini), no moram priznati da sam previdio jednu "sitnicu": iako nakon 2021. nemamo egzaktni aspekt Saturna i Urana upravo su ovih dana oni došli vrlo blizu jedan drugome i to na manje od stupnja orbisa. Tako da je očito da su njih dva još jako aktivni – uostalom cijelo vrijeme su po znaku u kvadratu. A i sve što se zbiva ove godine je veoma tipično za konflikt Saturna i Urana: novo staro, strukture vs. promjene, rast vs. pad, bull vs. bear market, pritisak vs sloboda... Čak i Putin od početka govori o novom ekonomskom poretku i čini mi se da je to njegov glavni cilj s kojim može dobiti za saveznike gotovo cijelu Aziju (pa i šire). Zapravo će se tek krajem listopada Saturn i Uran zaista početi udaljavati jedan od drugoga, da bi početkom ožujka Saturn prešao u Ribe kad se definitivno razbija taj obrazac kvadrata. Ukratko moguće je će posljedice utjecaja Saturna i Urana početi pomalo popuštati. Ali... Uvijek postoji neki ali...
Dakle listopad (i rujan) su u znaku približavanja Saturna i Urana jedan drugome, ali bez egzaktnog aspekta. Oba su retrogradni, pa tek 23.10. kad Saturn krene direktno (a Uran još retrogradan) oni se opet počinju udaljavati. No onda nam kreću pomrčine...

Pomrčine

Sarosova serija 6SSunčeva pomrčina pada 25.10.2022. (na 2°00 Škorpiona), dok mjesečeva slijedi 8.11.2022. ( 16°00 Ško-Bik). Sunčeva pomrčina pripada Sarosovoj seriji 06S (vidi kartu desno) i opisuje temeljne kvalitete ove sunčeve pomrčine:


MM je na 21Ri55 u konjunkciji s Venerom i na poluzbroju Čv/Ur. Venera upućuje na ugodne emocije ili strasti, no poluzbroj više ukazuje na prilično iznenadne prekide i raskide odnosa (ne samo ljubavnih). Kada tome dodamo dominantnu opozicija Marsa i Plutona (a Neptun u trigonu s Ma, sekstilom s Pl) u prvi plan izlaze igre moći, demonstracija snage i kontrole (posebno u grupama), a možda i nasilje koje može biti prikriveno, ili kriminalni elementi koji se skrivaju iza ideala. Ta borba moći se iskazuje (ili prikriva) kroz idealiziranje, ili pak kroz buntovni individualizam. No stvari izvana zadržavaju šarmantan Venerin privid diplomatičnosti. Ima nešto opsesivno u ovoj seriji tako da su moguća nagla zaljubljivanja, intenzivne emocionalne i seksualne situacije, pa i svojevrsno gubljenje u takvim događanjima. Serija djeluje pomalo frustrirajuće.


Venera s lunacijom u karti Sarosa djeluje gotovo ugodno. No, tu je i opozicija Marsa i Plutona (i to u fiksnim znakovima) koja nimalo ne ulijeva optimizam. Opozicija ima još sekstil/trigon s jedne strane Urana, a s druge Neptuna (konfiguracija "magične kutije"). U kontekstu ratnih zbivanja ovo ne izgleda ugodno. Nazire se sukob ideologije (ili religije) sa buntom individualnih sloboda. Pitanje je u kojem dijelu svijeta će prevladati jedno ili drugo.

221025 MMMožemo se samo nadati da će Venera u konjunkciji s Lunacijom ipak donijeti nešto diplomacije, tim više što se Venera ponavlja i u karti tekuće sunčeve pomrčine (na 2° Ško). Zanimljivo je kako je treći stupanj Bika stupanj mjesečevog pada, pa takav Mjesec zaklanja Sunce. Još k tome pomrčina, iako djelomična, ima maksimum baš na području Moskve tj. Rusije, a djelomična zahvaća i istočnu Europu. Ne znam što bih mislio ali djeluje jako znakovito. Tekuća pomrčina osim toga ima i veliki trigon u zračnim znakovima pa možda donese nešto mirnije komunikacije – barem toliko da stvari ne odu u ekstreme. Ono što se ponavlja u obje karte jest kvadrat Marsa i Neptuna (u karti Sarosa je trigon) što može donijeti nekakve zbunjenosti, ili rasipanje energije (posebno što je Mars stacionaran u Blizancima). No to može biti i zaoštravanje sukoba ideologija, pa čak i religija. Osim toga u karti pomrčine se lijepo vidi gore spomenuti kvadrat Saturna i Urana s 1° orbisa, pa će taj kvadrat očito još neko vrijeme djelovati i donositi klimanje struktura (u svakom smislu). No ipak, mogli bi reći kako sama pomrčina 25.10. ne izgleda drastično bez obzira što pripada ne baš ugodnoj Sarosovoj seriji.

Pomrčina Mjeseca 8.11.No kada pogledamo Mjesečevu pomrčinu 8.11.2022. stvari izgledaju dosta neugodno. Mjesečeva pomrčina je srećom lokalizirana na kraće vrijeme oko same pomrčine (dok sunčeva djeluje nekih 6 mjeseci), tako da ona često izravno manifestira stvari Sunčeve pomrčine i njene Sarosove serije. Pun Mjesec pada na 16° Bik-Ško točno na Urana (16° Bika). U Škorpionu su Merkur i Venera blizu Suncu (konjunkcija koja je u opoziciji Uranu i Mjesecu). No sve to kvadrira Saturn na 18° Vodenjaka! Gadan T-kvadrat... Možemo očekivati neočekivano... Uran svakako jača nervozu i nestrpljivost, pa i bunt. Saturn koči i frustrira, a zna biti i destruktivan. Samo je pitanje tko će i gdje biti buntovan, tko nervozan i nestrpljiv, a tko i gdje destruktivan. Svakako očekujmo mnogo frustracija, u smislu bjesova ili nervoze koji se nastoje obuzdati. I to se već sad vidi na ljudima: toliko je frustracija koje "kuhaju" od ispod i koje čekaju da negdje eksplodiraju. Možda ipak onaj isti Mars u kvadratu s Neptunom "iscrpi" strane u sukobu. U svakom slučaju ti dani početkom studenog čini mi se da će biti veoma napeti.

Hrvatska

HrvatskaStvar je u tome da ovaj T-kvadrat iz mjesečeve pomrčine pada gotovo točno u kvadrat na stupnjeve stelijuma Marsa, Venere i Jupitera u Lavu, koji su u kvadratu s Plutonom u karti Hrvatske. Uostalom i dok gledamo samo tranzite vidimo tranzit Urana u Biku koji šeće u kvadratu na stelijum u Lavu i opoziciji Plutonu. Uran će tu šetati i dobar dio slijedeće godine. Saturn u Vodenjaku je baš ovih dana stacionaran u opoziciji na Veneru i Marsa iz karte Hrvatske, te u kvadratu na Plutona. Nakon toga se Saturn udaljava i prelazi u Ribe. Čeka nas vruća jesen. Već su se pojavile neke grozne afere, a zbog inflacije je mnogo nervoze je u zraku, svi traže novce, svi su u strahu i iščekivanjima. Osjeća se mnogo bijesa, a premalo je konstruktivnog djelovanja. I zato me to brine – ne vidim svjetlo na kraju tunela (samo svjetlo vlaka iz suprotnog smjera:-)), ne vidim ideje koje bi možda stvari pomaknule. Ali tako je, čini mi se i drugdje u svijetu (ili bar u Europi), a sve to mi izgleda kao tipična manifestacija kvadrata Urana i Saturna koji je ipak još uvijek aktivan, a pomrčina ga još produžuje.

Ostale konfiguracije

Osim pomrčina još nam i Mars kreće unatrag 31.10. i to na 25° Blizanaca. Bit će retrogradan sve do 13.1.2023. kada kreće direktno na 8° Blizanaca. Dakle nekih pola godine će biti u Blizancima (sve do 25.3.2023.)! To govori o svojevrsnom nedostatku fokusa i raspršenosti u djelovanju, tako da i on pojačava nervozu. Možda ipak Mars nema toliko destruktivne snage u zračnom i promjenjivom znaku Blizanaca, no svakako može biti nepredvidiv i impulsivan. Još je i "izvan granica" (kada ima deklinaciju veću od 23°30') od 21.10. (pa sve do 4.5.2023.) što pojačava njegovu nepredvidivost - takav Mars jako sliči Uranu po buntu i nervozi. Srećom nema nekih aspekata sa sporim planetima, osim što radi kratkotrajni kvadrat sa Neptunom (drugi kvadrat je 19.11.). To samo pojačava konfuziju i raspršenost, pa ćemo vidjeti dosta iracionalnih djelovanja, ili čak ideološki ili religiozno obojenih. Također, 28.11. ima trigon sa Saturnom. Početkom prosinca su Merkur i Venera u Strijelcu u opoziciji Marsu i kvadratu sa Neptunom (T-kvadrat). Ali sve to su ipak aspekti koji djeluju tek nekoliko dana. Pun Mjesec 8.12. će pasti točno na Marsa, pa bi ga se tih dana mogli malo jače osjetiti.

Jupiter se 28.10. nakratko vraća u Ribe (do 28°Riba), a 24.11. kreće direktno i ulazi u Ovna 20.12., gdje će ostati godinu dana. Ovan je ipak Marsov znak pa Jupiter tu može biti ratoborniji nego inače. No ipak Jupiter donosi nešto pozitive, pogotovo tih dana oko 20.12. kada je na 0°Ovna – možda božićno vrijeme unese malo nade.

Merkur je ponovo retrogradan 28.12. - 19.1. i to u Jarcu - taman kad prelazimo na Euro, pa je jasno da će biti komplikacija raznih vrsta. Stoga se pripremite na vrijeme, ukrotite živce - bar tamo gdje možete. Inače na staru (i novu) godinu pada egzaktna konjunkcija Venere i Plutona, a 29.12. pada konjunkcija Merkura i Venere (a Merkur je stacionaran). Biti će strasti i veselja na dočeku...:-) Ali možda i nesporazuma, kašnjenja i konfuzije – kod nas uvođenje Eura može biti razlog.

Još ću spomenuti ožujak 2023. kada imamo 3 važne promjene znakova planeta.
8.3. Saturn prelazi u Ribe i tu ostaje cca 2 i pol godine.

Nešto kasnije u ožujku (24.3.Pluton prvi put prelazi u znak Vodenjaka. On je u Jarcu bio nekih 15 godina, od one velike financijske krize 2008/09, pa tu dekadu i pol baš nepamtimo kao neko ugodno doba. Uslijedio je kvadrat Plutona i Urana, pa Saturn, Jupiter i Pluton u konjunkciji (Covid i ostalo)... Puno se toga uzdrmalo u strukturama moći (Jarac, Saturn) ali i strukturama života, i nadam se kako je ovaj kvadrat Saturna i Urana posljednja faza tih promjena (bar na neko vrijeme). Stoga me veseli njegov prelazak u Vodenjaka jer mi ipak djeluje kao nešto laganiji utjecaj od onog iz zemljanog Jarca. Osim toga, Pluton neko vrijeme neće imati velikih i teških konfiguracija sa drugim sporim planetima. Ali o tom će prelasku svi naveliko pisati na proljeće...

Odmah slijedeći dan 25.3.2023. Mars prelazi u Raka, odnosno završava svoj dugotrajni boravak u Blizancima sa retrogradnošću (još od 20.8.2022. kada je ušao u Blizance). Nadalje se Mars zadržava uobičajenih 40-ak dana u svakom znaku.

Iako uvijek nastojim naći neki optimizam, ponekad je to teško – živimo u nekim čudnim vremenima, gdje se samo redaju neki katastrofični događaji. No ne mislim da je to kraj svijeta, dapače. Ako pogledamo sve velike krize zadnjih 50-ak godina, vidimo kako one nisu više tako dugačke kao nekada. Pa čak i ratovi traju puno kraće. Ovo u Ukrajini nam se čini da traje cijelu vječnost, no zapravo je tu svega pola godine. Iako izgleda kako je Europa jako nastradala čini mi se kako zapravo Rusiju čekaju teška vremena i teška zima... A mi tu u Hrvatskoj – tja, već smo se navikli na sve nebuloznosti života od danas do sutra. Za neke ezoterike je to ideal: živjeti u trenutku, u vječitom "now and here" (kako je pisao A. Huxley). Tako da uživajmo u trenutcima. Jer, bilo je i puno gorih vremena...

 

 

il zod3w400    il zod2h400   il zod1w400