egipt

Kao što vidite stranice apotelesma se malo mijenjaju i obnavljaju i upgrade-aju pa su još u radnoj fazi... U idućim danima ću vraćati tekstove i pomalo dotjerivati izgled stranica.   
Hvala na strpljenju...!

syB27Stiglo nam je proljeće pa je vrijeme da bacimo pogled na nebo da vidimo što se zbiva. Imamo 3 zanimljive promjene znakova, a blizu su i pomrčine.

 

Saturn

Saturnov ulazak u RibeProljeće nam ove godine stiže dan ranije 20.3.2023. u 22:45 i pogled na kartu nas podsjeća na 2 odnosno 3 važne promjene znakova tih dana. Prvi je prelazak Saturna u znak Riba. Saturn boravi u znaku nešto više od dvije godine (u prosjeku dvije i pol godine) ovisno o tome koji ulazak gledate. Naime planeti ponekad uđu u slijedeći znak, pa se još nakratko vrate u prethodni, pa onda tek stalno prelaze u novi znak. Astrolozi to zovu ingres tj. ulazak i moguće je napraviti kartu za točno vrijeme tog ulaska, premda je pitanje da li uzeti prvi ili drugi ingres (koji mogu biti par mjeseci udaljen). Ta karta onda ima i Ascendent što nam omogućuje da lokaliziramo utjecaj, budući da se Ascendent mijenja sa geografskim položajem.

Dakle Saturn ulazi u Ribe 7.3.2023., u 14:35 CET. U ovom slučaju imamo samo jedan ulazak i Saturn se više ne vraća u Vodenjaka. Za Zagreb se vidi Ascendent u Lavu, Saturn, Sunce, Merkur i Neptun padaju u 8. znak-kuću. Još taj dan pada Pun Mjesec u kvadratu s Marsom. Ne baš veselo...

No puno je zanimljivije pratiti kada je planet prethodni puta bio u istom znaku. Saturnov ciklus je cca 29 godina pa možemo potražiti prethodni boravak u Ribama. Saturn je zadnji put ušao u Ribe u svibnju 1993. (prvi ulazak), pa se vratio, a onda trajno ušao u siječnju 1994. i bio u Ribama do 1996. Za Hrvatsku su to ona prelomna vremena prije i za vrijeme Oluje kada smo de facto realizirali nezavisnost. Za drugu stranu je to vrijeme poraza i izbjeglištva. Prethodne dvije i pol godine sa Saturnom u Vodenjaku su bile one najteže godine rata i proglašenja nezavisnosti. Mogli bi sad vući paralele sa zadnje 2 -3 godine ovih dana...

Ne znam da li da se veselim boravku Saturna u Ribama jer mislim da vodeni i promjenjivi znak nije neka sreća za Saturna i možemo očekivati mnogo iracionalnih tvrdoglavosti. S druge strane možda Ribe unesu malo suosjećajnosti Saturnu. Vidimo da je prethodni boravak u Vodenjaku podosta zakuhao stvari s ratom u Ukrajini a i zadnji put (1991/92) je bilo rata, ali kod nas. A i onaj prije boravak je bio ratni (1963/64) sa Vijetnamom i svime oko njega. Ratne posljedice nakon toga su patnje ljudi, a to veoma sliči na Saturna u Ribama. I malo me brine ekonomija jer Saturn u Ribama miriše (ili smrdi) na inflaciju ili recesiju. Vidjeti ćemo... Dobra vijest je da Saturn ne radi neke značajnije aspekte. Jest da je Neptun također u Ribama ali pri kraju znaka, a konjukcija će doći tek 2026. i neće se desiti u Ribama već na početku Ovna.

Pluton

Drugi važni prelazak znaka je Plutonov prelazak u Vodenjaka 23.3.2023., 13:23 CET. Pluton je veoma spor pa će se još 2 puta vraćati u Jarca i ulaziti u Vodenjaka. Već 11.6.2023 se vraća u Jarca, ponovo ulazi u Vodenjaka 21.1.2024. gdje boravi do 2.9.2024. kada se opet nakratko vraća u Jarca i onda 19.11.2024. prelazi u Vodenjaka za stalno.

Pluton ulazi u VodenjakPluton je boravio u Jarcu oko 15 godina (od 2008), ali u nekim znakovima može boraviti i dvadesetak godina, zbog svoje ekscentrične orbite. A za puni krug treba oko 250 godina. Prethodni boravak u Vodenjaku je počeo 1777/78 godine i trajao 20 godina. Uočite kako je to vrijeme Francuske revolucije i brojnih pretumbacija u Europi. Kako je krenulo i ovih bi moglo biti svašta... Očito su se tijekom boravka u Jarcu brojne strukture uzdrmale i izgubile povjerenje, a sada možda dolazi vrijeme novih ideja. Već je očito da se dešavaju ogromna preslagivanja u raspodjeli moći u svijetu.

Ali opet, ni Pluton u dogledno vrijeme nema neke značajnije aspekte pa će bar neko vrijeme djelovati tiše, u pozadini. Konačno, još će se dvaput vraćati u Jarca, pa je ova godina nekako prelazna. Jedini aspekt koji radi sa sporijim planetima biti će u svibnju 2023. kada će načiniti kvadrat s Jupiterom. Jupiter u svibnju prelazi u Bika, radi samo jedan kvadrat s Plutonom, a onda se Pluton već 11.6. vraća u Jarca. Jupiter sa Plutonom može donijeti neke grandiozne ideje ili planove, ali može izbaciti i velike strahove.

Mars i Jupiter

Svega 2 dana nakon Plutonova ulaska u Vodenjaka, Mars ulazi u Raka (25.3.2023., 12:45 CET). Obično tome ne bih pridavao previše pažnje jer je Mars u nekom znaku tek nešto više od mjesec dana. No, u Blizancima je boravio od 20.8.2022., dakle 7 mjeseci. To je zato jer je bio i retrogradan pa je išao naprijed, natrag, pa opet naprijed i cijelo vrijeme unutar znaka Blizanca. Sjetimo se one čudne 2020. kada je slično radio u Ovnu i još k tome 3 puta kvadrirao Plutona, Saturna, i Jupitera. No u Blizancima ipak nema toliku energiju i bude često raspršen. Pa ipak, možda je za nekog 7 mjeseci u istom znaku previše (jadni Blizanci :-)) Nisam siguran da će mu biti bolje u Raku gdje je u padu, ali sada ubrzava pa će boraviti uobičajenih mjesec i nešto.

 

Jupiter ulazi u BikaJupiter je nešto sporiji i on boravi u znaku oko 1 godine, tako da svake godine mijenja znak. Njegov ciklus oko cijelog zodijaka je oko 12 godina. Jupiter će prijeći u Bika nešto kasnije, 16.5.2023., 19:20 CET, i dan-dva kasnije kvadrirati Jupitera, no onda Jupiter nastavlja juriti naprijed u Biku dok se Plutona vraća u Jarca i više se ne kvadriraju.

U sredini Bika je i Uran tako da će se njih dvoje fizički sresti (konjunkcija). No prije toga će Jupiter krenuti retrogradno pa će se konjunkcija desiti tek na proljeće 2024. O tome ćemo onda detaljnije jednom kasnije...

Od ova tri prelaska nekako mi se najviše sviđa ovaj Jupiter u Biku. I premda su zemljani znaci najmanje dobri za jupitersku ekspanziju, čini mi se da je upravo to potrebno: određena suzdržanost u planovima i odlukama. A onda i dodiri s Uranom mogu donijeti neke realnije i stabilnije promjene idućih godinu dana.

  

Od ostalih stvari spomenuti ću Merkurovu retrogradnost od 21.4. - 15.5. i to u Biku (cijelo vrijeme). Merkur je stacionaran na 15°Bika, vrlo blizu Uranu na 17° Bika, i vraća se do 5° Bika kada kreće ponovno direktno. Iako 21.4. tehnički ne dolazi do konjunkcije s Uranom jer Merkur kreće unatrag, ta retrogradna stacionarnost je jako blizu Uranu pa bi oko 21.4. moglo biti dosta nervoze.

 A onda nam dolazi i sezona pomrčina: 20.4.2023. imamo Sunčevu pomrčinu i to na 29°50' (za malo u Biku). A onda Mjesečeva pomrčina na 14°58' Bik-Škorpion. Mjesečeva je jako blizu Uranu. Ali pomrčine ću proanalizirati posebno u slijedećem tekstu...

Ukratko nema velikih aspekata planeta, pa pomake u promjeni znakova možda nećemo odmah zamijetiti nego tek vremenom. Čovjek bi očekivao da će se puno toga dešavati u pozadini, možda ne toliko očigledno. No treba opreza, jednom kada se stvari zakuhaju dovoljna je mala iskra da se stvari zakompliciraju.

 

 

 

il zod3w400    il zod2h400   il zod1w400